به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه قرن به نقل از سلامت نیوز،خدیجه رحمانی گفت:« کره بادام زمینی جزو گروه مغزها است که این گروه شامل گردو،بادام،پسته،فندق،تخمه ها و دانه های روغنی می باشد که در هرم غذایی در گروه چربی ها قرار می گیرند که این گروه باید در رژیم غذایی افراد قرار گیرد اما مصرف آنها باید به صورت محدود باشد. »
وی در ادامه گفت:« برای اینکه رژیم غذایی متعادلی داشته باشیم توصیه ما این است که در مصرف هر گروه غذایی باید تنوع را رعایت کنیم یعنی به صورت ثابت از یک ماده غذایی استفاده نکنیم به دلیل اینکه هر ماده غذایی ممکن است حاوی برخی مواد مغذی به مقدار زیاد باشد و در مقابل حاوی برخی مواد مغذی دیگر به میزان کم باشد لذا اگر به صورت ثابت از این ماده غذایی استفاده کنیم باعث تجمع بیش از حد مواد مغذی موجود در این ماده غذایی در بدن می شود و بالعکس.همین عدم بالانس باعث بروز بیماری ها در بدن می شود به همین دلیل باید تنوع را حتی در گروه مغزها هم رعایت کنیم و باید از مغزها به صوت متنوع استفاده کنیم.»
وی افزود:«چربی هایی که در مغزها وجود دارند جزو چربی های مفید است و عمدتا دارای ویتامین E هستند و حاوی برخی از عناصر مفید مثل سلنیوم، منیزیم، روی، آهن و برخی ویتامین ها مثل ویتامین های گروه B و اسید فولیک می باشند لذا توصیه به مصرف روزانه مغزها به صورت متنوع می شود. میزان توصیه شده برای مصرف مغزها در روز به مقدار ۳۰ گرم یا یک مشت است.»
وی درباره کره بادام زمینی گفت:« مقدار پروتئین این ماده غذایی نسبت به سایر مغزها بیشتر است بنابراین برای افرادی که دچار سوء تغذیه هستند مصرف آن می تواند کمک کننده باشد. اما این ماده غذایی حاوی بیشترین میزان چربی در میان مغزها است یعنی در واحد وزن، کالری بیشتری نسبت به سایر مغزها دارد و به همین دلیل دو قاشق غذا خوری کره بادام زمینی ۲۰۷ کیلو کالری دارد لذا افراد باید در مصرف این ماده غذایی دقت کنند چون در برخی موارد به افراد توصیه می شود که برای کاهش وزن از این ماده غذایی استفاده کنند در حالی که میزان بالایی کالری دارد و توصیه درستی نیست.»
وی در ادامه گفت:« هر دو قاشق غذا خوری کره بادام زمینی ۹ گرم پروتئین دارد، ۱۸ گرم چربی، یک گرم شکر، ۶ گرم کربوهیدرات و ۳۰ گرم فیبر دارد. در مورد ریزمغذی های کره بادام زمینی باید گفت میزان فسفر و سدیم بالاتری نسبت به سایر مغزها دارد و در مقابل کمترین میزان ویتامین E را در میان مغزها دارد این در حالی است که یکی از دلایل توصیه به مصرف روزانه مغزها به دلیل این است که منبع طبیعی ویتامین E هستند در حالی که کره بادام زمینی کمترین مقدار ویتامین E را دارد.»
وی خاطرنشان کرد:« کره بادام زمینی بیشترین مقدار چربی های اشباع را دارد که این نوع چربی برای بیماران قلبی و عروقی مفید نیست بنابراین توصیه به مصرف مداوم این ماده غذایی نمی شود. در مقابل این ماده غذایی چربی غیراشباع کمتری دارد. یکی از دلایل توصیه به مصرف مغزها این است که حاوی چربی غیراشباع از جمله امگا ۳ می باشند در حالی کره بادام زمینی حاوی میزان ناچیزی امگا۳ می باشد. در واقع مصرف آن به نوعی باعث عدم تعادل چربی های غیراشباع در بدن می شود که این خود زمینه بروز بیماری های التهابی در بدن را فراهم می کند لذا افرادی که دچار بیماری های التهابی هستند بهتر است این ماده غذایی را به صورت محدود مصرف کنند.»
رحمانی در ادامه گفت:«از طرف دیگر کره بادام زمینی حاوی مقدار سدیم بالایی است و نمک آن برای افرادی که دچار بیماری های کلیوی یا پرفشاری خون هستند مفید نیست.»
وی افزود:« کره بادام زمینی نسبت به بقیه مغزها حاوی میزان بالایی فسفر است که همین بالا بودن فسفر باعث می شود در جذب عناصری مثل آهن و روی در بدن تداخل ایجاد شود. افرادی که دچار بیماری های کلیوی هستند باید بسیار مراقب میزان فسفر دریافتی باشند لذا نباید به صورت مداوم از کره بادام زمینی استفاده کنند.»
وی تاکید کرد:« مهمترین بحثی که در مورد کره بادام زمینی وجود دارد آلرژی زایی این ماده غذایی است و ذاتا آلرژن است و باعث واکنش های آلرژی مثل بروز آبریزش بینی ، واکنش های پوستی، خارش و قرمزی و التهاب گلو و مشکلات گوارشی و حتی بعضا می تواند کشنده باشد بنابراین افرادی که زمینه آلرژی در خانواده دارند باید مراقب مصرف این ماده غذایی باشند و باید اول به صورت محدود امتحان کنند که این ماده غذایی در آنها باعث بروز آلرژی می شود یا خیر و نباید به صورت ناگهانی مقدار زیادی از این ماده غذایی را مصرف کنند.»
رحمانی گفت:« نکته دیگر درباره تداخل دارویی است بعضی از ترکیبات موجود در کره بادام زمینی باعث لخته شدن خون می شود و افرادی که داروهای ضد لخته خون مصرف می کنند مصرف این ماده غذایی مضر است.»
وی گفت:« در تولید صنعتی کره بادام زمینی از روغن پالم یا روغن های هیدروژنه یا بنزوات سدیم برای افزایش میزان ماندگاری آن استفاده می کنند به همین دلیل مصرف آن می تواند بخصوص برای کودکان مضر باشد.»
رحمانی درباره خطرات مصرف کره بادام زمینی در دوران بارداری گفت:« بحث آهن و روی در دوران بارداری اهمیت بالایی دارد. کره بادام زمینی به دلیل اینکه حاوی فسفر زیاد است باعث کاهش جذب و روی در بدن می شود که آهن بخصوص در دوران بارداری اهمیت بسیاری دارد بنابراین زنان در دوران بارداری محدودیت مصرف این ماده غذایی را دارند و نباید به صورت روزانه این ماده غذایی را مصرف کنند.»
وی در پایان هشدار داد:« اگر آلرژی به کره بادام زمینی در دوران بارداری ایجاد شود هم برای مادر باردار و هم برای جنین مضر است باید خیلی با احتیاط این ماده غذایی را مصرف کنند و حتی افرادی که سابقه آلرژی در خانواده دارند ترجیحا از کره بادام زمینی در دوران بارداری استفاده نکنند و ترجیحا از سایر مغزها استفاده کنند.»