فواید و مضرات قارچ | قارچ جایگزین چه ماده غذایی است؟ / قارچ جایگزین گوشت؟
قارچها با ویژگیهای تغذیهای متعادلی که دارند، یک گزینه جذاب به عنوان جایگزین گوشت میتوانند باشند، ولی به شرط مدیریت و احتیاط در مصرف برای افراد با بالا بودن سطح اسید اوریک یا نقرس.
قارچ جایگزین چه ماده غذایی است؟ قارچ جایگزین چه ماده غذایی است؟ + خواص و مضرات. قارچ یکی از مواد غذایی جذاب غذاها و فست فودها است. آیا واقعا قارچ جایگزین برخی ماده غذایی می شود؟ در این مطلب علاوه بر پاسخ آن به فواید و ضررهای قارچ هم اشاره می کنیم.
آیا میدانید قارچ جایگزین چه ماده غذایی است؟ کارشناسان نظرات مختلفی درباره خواص و مضرات قارچ دارند. در مصرف قارچ باید حتما از فروشگاه های معتبر خریداری کنید و هرگز در طبیعت به فکر خوردن قارچ های اطرافتان نباشید؛ چرا که تعداد انواع سمی قارچ ها بسیار بالا است. در این مطلب درباره قارچ که این روزها بیشتر در غذاهای ما جا گرفته است، صحبت می کنیم.
قارچ جایگزین چه ماده غذایی است؟
امروزه بیشتر افرادی که به تغذیه خود توجه ویژهای دارند، هرگز قارچ را از برنامه غذایی حذف نمیکنند، چرا که به خواص آن آگاهند و در حال حاضر قارچ در تمام دنیا غذای مفید، لذیذ، خوش طعم، خوشمزه و کاملی به حساب میآید.
مواد مغذی موجود در قارچ سیستم ایمنی بدن را فعال کرده و خاصیت تدافعی بدن را در مقابل عوامل بیماریزا مانند انواع انگلها، ویروسها و باکتریها بالا میبرد. چینیها و ژاپنیها قارچ را داروی خواص ضدسرطان میدانند، در ژاپن، روسیه، چین و آمریکا بسیاری از داروهای از بینبرنده تومورها از قارچهای خوراکی و غیرخوراکی تهیه میشوند.
قارچ جایگزین چه ماده غذایی است؟
قارچ جایگزینی برای گوشت. اگرچه میزان پروتئینی که قارچ ارایه میدهد نسبت به سبزیجات و حبوبات بیشتر است، اما در مقابل منابع پروتئینی مانند گوشت، ماهی و تخممرغ، هنوز در سطح پایینتری قرار دارد.
در این مقاله قصد داریم تا به بررسی جایگاه قارچ در زندگی غذایی انسانها بپردازیم. از قارچ به جای گوشت گرفته تا نقاط ضعف و قوت این ماده غذایی، همه و همه در این مقاله بررسی میشود، پس با ما همراه باشید.
میشه قارچ به جای گوشت خورد؟
قارچ در فرهنگهای مختلف
قارچ تاریخچهای درازی در پذیرفته شدن به عنوان یک ماده غذایی در فرهنگهای مختلف دارد. بهویژه، مردم چین و ژاپن به مصرف قارچ علاقه زیادی دارند. طبق بررسیهای علمی، قارچ دارای ترکیباتی است که میتواند در تقویت سیستم ایمنی بدن و حتی مبارزه با بیماریهای مثل سرطان موثر باشد.
آیا قارچ جایگزین مناسبی برای گوشت است؟
میتوان ادعا کرد که قارچ نه تنها مواد مغذی ارزشمندی دارد، بلکه به دلیل محتوای پایین چربی و کالری، برای رژیمهای غذایی هم مناسب است. اما تصور اینکه قارچ میتواند جایگزین کاملی برای گوشت باشد، تصوری غلط است. این ماده غذایی حاوی آب زیادی است و در مقایسه با گوشت، محتوای پروتئینی نسبتاً کمی دارد.
مزایا و منافع غیرپروتئینی قارچ
مصرف قارچ فقط به دلیل پروتئین زیاد نیست، بلکه دارای مواد مغذی مختلفی مانند پورین و پریمیدین است که در شرایط خاصی مانند سوختگیها یا بیماریهایی مثل سرطان با توصیه پزشک میتواند مفید باشد.
ویتامین D و قارچ: افسانه یا واقعیت؟
یکی از ادعاهای مرسوم در مورد قارچ این است که تنها منبع گیاهی ویتامین D است. در حقیقت، قارچ حاوی ارگوسترول است که یک پیشساز ویتامین D است. برای تبدیل این ماده به ویتامین D نیاز به نور خورشید و فرآیندهای مخصوصی در کبد داریم.
چگونه میتوانیم ارزش غذایی قارچ را افزایش دهیم؟
یک روش کارآمد برای افزایش ارزش غذایی قارچ، مصرف آن به همراه دیگر مواد غذایی است. ترکیب قارچ با سایر منابع پروتئینی مانند تخممرغ، لبنیات و حبوبات میتواند به تکمیل اسیدهای آمینه و ارزش غذایی آن کمک کند.
محدودیتها و احتیاطها در مصرف قارچ
قارچها، علیرغم خواص متعدد و مفیدی که دارند، برای همه انسانها مناسب نیستند. افرادی که با بالا بودن سطح اسید اوریک در بدن و نقرس دست و پنجه نرم میکنند، باید از مصرف زیاد قارچ پرهیز کنند. افزایش اسید اوریک میتواند به کمخونی منجر شود، چرا که تولید هورمون اریتروپویتین که برای تولید گلبولهای قرمز موثر است، ممکن است متوقف شود.
راههای بهینه پخت و پز قارچ
قارچها اگر به شکل مناسب پخته شوند، بافت و طعم خوبی را حفظ میکنند. روشی که بیشتر توصیه میشود، تفت دادن و پختن در آب خود قارچ است. چون قارچ تقریباً ۹۰ درصد آب دارد، در طول پخت آب زیادی از آن خارج میشود و لذا نیازی به افزودن آب اضافی ندارد.
۱۰۰ گرم قارچ چقدر پروتئین دارد؟
یک وعده ۱۰۰ گرمی از قارچ، کالری، چربی، کربوهیدرات، فیبر و پروتئین در میزانهای بسیار متعادلی به بدن ارایه میدهد. حدوداً کمتر از ۵۰ کالری، کمتر از ۱ گرم چربی، تقریباً ۷ گرم کربوهیدرات، حدود ۴ گرم فیبر، و حدود ۱.۵ گرم پروتئین از مواردی هستند که در این وعده میتوان به دست آورد.
پروتئین قارچ بیشتر است یا گوشت؟
در مورد میزان پروتئینی که قارچ دارد، نکته جالب این است که این مقدار پروتئین حدوداً دو برابر بیشتر از اکثر سبزیجات و حبوبات است. اما طبق بررسی سایت چی شی، وقتی با منابع پروتئینی مثل گوشت، ماهی، تخممرغ، پنیر و نان مقایسه میشود، در ردههای پایینتری قرار میگیرد. بنابراین، قارچ یک جایگزین کمکی میتواند باشد، اما نه یک جایگزین کامل.
نتیجهگیری: قارچ جایگزینی برای گوشت
قارچها با ویژگیهای تغذیهای متعادلی که دارند، یک گزینه جذاب به عنوان جایگزین گوشت میتوانند باشند، ولی به شرط مدیریت و احتیاط در مصرف برای افراد با بالا بودن سطح اسید اوریک یا نقرس.
اگرچه میزان پروتئینی که قارچ ارایه میدهد نسبت به سبزیجات و حبوبات بیشتر است، اما در مقابل منابع پروتئینی مانند گوشت، ماهی و تخممرغ، هنوز در سطح پایینتری قرار دارد. بنابراین، قارچها میتوانند یک جزء متنوع و مفید در رژیم غذایی باشند، اما هیچگاه تبدیل به جایگزینی کامل برای گوشت نمیشوند. باید با دقت و براساس نیازهای تغذیهای خود، این گزینه را انتخاب کنید.
آیا قارچ جایگزین گوشت می شود؟
هرچند گفته می شود قارچ جایگزین مناسبی برای گوشت است اما برخی از کارشناسان اعتقاد دارند قارچ جایگزین گوشت نمی شود؛ چرا که پروتئین آن کمتر از گوشت است. جالب است بدانید یک استارتاپ اتریشی به دنبال تولید نوعی قارچ است که جایگزین گوشت شود. در ادامه در اینباره بیشتر می خوانیم.
یک متخصص تغذیه: قارچ را نمیتوان جایگزین گوشت کرد
یک متخصص تغذیه اظهار کرد: قارچ فاقد پروتئین است و جایگزین مناسبی برای گوشت نیست. دکتر مسعود کیمیاگر استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در گفتگو با ایسنا، با اشاره به این که قارچ جزو سبزیجاتی است که ارزش غذایی زیادی ندارد، گفت: قارچ به دلیل دارا بودن فیبر زیاد، حجم زیادی از معده را اشغال میکند.
وی در ادامه افزود: در مواردی که افراد نمیخواهند گوشت مصرف کنند در غذاها به جای گوشت میتوانند از قارچ استفاده کنند.
دکتر کیمیاگر با بیان این که برخلاف تبلیغات، قارچ فاقد پروتئین است، گفت: قارچ مانند بقیه سبزیجات دارای حداقل مقدار پروتئین است که به عنوان نوعی سبزی کم خاصیت در مقایسه با سایر سبزیجات قابل استفاده است.
وی در خصوص مزایای استفاده از قارچ گفت: این سبزی با اشغال کردن حجم معده و پرکردن شکم، باعث احساس سیری شده و با مصرف آن فرد مقدار غذای کمتری مصرف میکند. به همین دلیل از این ماده به دلیل دارا بودن فیبر زیاد در برخی از رژیمهای غذایی استفاده میشود. دکتر کیمیاگر یادآور شد: قارچ فقط دارای پتاسیم و فیبر است.
کدام قارچ خواص گوشت دارد؟
قارچ صدفی با داشتن ویتامینهای «ب»، «د» و «ث» و املاح معدنی مثل آهن، کلسیم، پروتئین و مواد نشاستهای جایگزین بسیار مناسبی برای گوشت است.
وی افزود: قارچ صدفی در سطح غذاهای مختلف قابل استفاده بوده و از نظر مقدار پروتئین، در مقایسه با سبزیهای تازه قابل رقابت است و نکته قابل توجه دیگر این است که تعدادی از ویتامینهای آن مانند بیوتین در موقع پختن قارچ و نیز در قارچهای کنسروی و یا نوع خشک شده و یخ زده تقریبا به صورت کامل باقی میمانند و از بین نمیروند.
مرادی ادامه داد: علاوه بر ویتامینها و املاح معدنی در ۱۰۰ گرم قارچ خوراکی حدود ۵ گرم پروتیئن و ۷ گرم مواد نشاستهای وجود دارد و بر این اساس قارچ خوراکی از نظر پروتئین با گوشت برابری میکند و به دلیل اینکه چربی آن بسیار ناچیز است، برای افرادی که به علت چربی خون نمیتوانند گوشت قرمز مصرف کنند جایگزین بسیار خوبی است.
لازم به ذکر است قارچ صدفی کمی از نظر ظاهری با قارچ دکمه ای متفاوت است. قارچ صدفی خوراکی باید از مراکز معتبر تهیه شود نه به صورت طبیعی یا وحشی.
قارچی که جایگزین گوشت خواهد شد
استارتآپ “ATTA” مستقر در اتریش میخواهد با ساختن سیستمهایی ساده، هوشمند و مقرون به صرفه پرورش قارچ، قارچها را به یک جایگزین جدی گوشت تبدیل کند. به گزارش ایسنا و به نقل از آی او، صنعت دامپروری مسئول ۱۵ درصد از انتشار گازهای گلخانهای جهانی و ۸۰ درصد از استفاده از زمین در جهان است. قارچها غنی از مواد مغذی هستند و میتوانند حداقل جایگزین مقداری از مصرف گوشت شوند.
در حال حاضر نیز تعداد کشاورزان و کارآفرینانی که مایل به پرورش قارچ هستند کم نیست. اما بسیاری از آنها از امکانات مناسبی بهرهمند نیستند و برخی دیگر که امکانات مناسبی ندارند به فکر ساخت یک ساختار هوشمند هستند. این امر باعث شد تا استارتآپ ATTA دانش خود را در مورد ساخت و ساز مکان مناسب پرورش گیاه ارتقا و یک سیستم هوشمند برای پرورش قارچ توسعه دهد. نخستین نمونه اولیه در حال حاضر راه اندازی شده و آنقدر ساده است که هر سوپرمارکتی میتواند از آن برای پرورش قارچ استفاده کند.
خواص قارچ
مزایای سلامتی قارچ فراوان است، بنابراین اجازه دهید در این مطلب خواص شان را با جزئیات بررسی نماییم.
۱. منبع سلنیوم
قارچ منبع خوبی از سلنیوم است. مطالعات نشان میدهد که سلنیوم دارای خواص پیشگیری از سرطان، سرشار از آنتی اکسیدان و ضد التهاب است و همچنین در کاهش ابتلا به بیماریهای قلبی، تیروئید و اختلالات شناختی موثر است. با این حال، آزمایشهای بالینی و تحقیقات بیشتری برای تأیید این مزیت مورد نیاز است.
۲. کاهش کلسترول
قارچها کلسترول یا چربی ندارند و کربوهیدرات بسیار کمی را شامل میشوند. فیبر و برخی آنزیمهای موجود در آنها نیز به کاهش سطح کلسترول کمک میکند.
۳. جلوگیری از ابتلا به دیابت
قارچها جزو منابع غذایی کم کربوهیدرات و کم انرژی برای یک فرد دیابتی است. آنها چربی، کلسترول، سطح پایین کربوهیدرات، پروتئین زیاد و مقادیر زیادی ویتامین و مواد معدنی را شامل میشوند و حاوی مقدار زیادی آب و فیبر هستند.
۴. تقویت سلامت استخوان
قارچ منبع غنی کلسیم است که یک ماده مغذی اساسی در شکل گیری و تقویت استخوانها به شمار میرود. تأمین مداوم کلسیم در رژیم غذایی میتواند شانس ابتلا به شرایطی مانند پوکی استخوان را کاهش دهد، همچنین میتواند از درد مفاصل و تحرک عمومی و یا کاهش تراکم استخوان تا حدودی بکاهد.
۵. جذب مواد مغذی
ویتامین D یک ویتامین نسبتاً نادر است که در غذاها به ویژه سبزیجات یافت میشود. با این حال، از آنجا که قارچ مواد غذایی حاوی D را شامل میشود، میتواند به تسهیل در جذب و متابولیسم کلسیم و فسفر کمک کند.
۶. تقویت سیستم ایمنی
ارگوتیونین (Ergothioneine)، یک آنتی اکسیدان قدرتمند موجود در قارچ، در محافظت از بدن در برابررادیکالهای آزاد و همچنین تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار مؤثر عمل میکند. این اسید آمینه حاوی سولفور است، شاید این مسئله جالب باشد بدانید، کمبود سولفور در بدن هیچ نشانه و علائمی قابل مشاهدهای ندارد. گفته میشود، وجود این “آنتی اکسیدان حیاتی” که تنها در قارچها یافت میشود، میتواند باعث تقویت سلامت سیستم ایمنی بدن شود.
۷. کنترل فشار خون
مطالعات در مورد انواع مختلف قارچ، از جمله قارچ shititake و maitake، نشان میدهد که از نظر میزان پتاسیم بسیار غنی هستند. پتاسیم به عنوان یک گشاد کننده عروق عمل میکند و از تنش موجود در رگهای خونی میکاهد، بنابراین برای کاهش فشار خون مفید است.
۸. جذب آهن را افزایش دهید
قارچ حاوی مس است که اثرات مفیدی بر سلامت بدن دارد. طبق مطالعهای که در مجله پزشکی داخلی منتشر شده است، کمبود مس میتواند منجر به کم خونی و نوتروپنی شود.
۹. کاهش وزن
قارچها یک رژیم پروتئینی عالی که اغلب برای از دست دادن چربی و عضله سازی بسیار مفید هستند. از طرفی پروتئین کم چرب با مقدار کم کربوهیدرات، و وجود مقدار کافی از فیبر در این ماده غذایی باعث میشود تا گزینه مناسبی برای افرادی که به دنبال کاهش وزن هستند، تبدیل شود.
مضرات قارچ:
قارچ های سمی که در طبیعت وجود دارد می تواند خطرات بسیاری برای افراد داشته باشند. در ادامه برخی از مضرات قارچ به نقل از بیتوته را بخوانید.
قارچهایی که به صورت وحشی میرویند ممکن است خطرات زیادی برای سلامتی داشته باشند.
اکثر گونههای قارچها خوراکی نیستند و بیشتر شان سمی هستند و از نظر ظاهری بسیار شبیه به همتاهای خوراکی خود میباشند. خوردن قارچ سمی خطر مرگ و کما رفتن دارد.
برخی از قارچها نیز ممکن است در بسیاری از آدمها باعث ایجاد مشکلات معده شوند. برخی آدمها بعد از خوردن قارچ دچار اسهال میشوند. از دیگر مشکلات معده که ممکن است در اثر مصرف قارچ ایجاد شوند، میتوان به استفراغ، گرفتگی معده، و حالت تهوع اشاره کرد.
مصرف قارچ به علت این که دیر هضم مى شود براى افراد سالخورده، زنان باردار و شیرده مبتلا به ناراحتیهای معده مناسب نیست.
زیاده روی در مصرف قارچ باعث غلظت خون میگردد.
کسانى که مبتلا به اختلال کلیه هستند باید مثل تمام مواد پروتئینى از مصرف زیاد قارچ خوددارى کنند.
کسانى که اختلال هاضمه دارند و یا از کبد علیل و رنجورند و یا کولیت روده دارند و یا به ورم مفاصل مبتلا هستند و یا به علت اسیداوریک موجود در خون مبتلا به نقرس شده اند نباید قارچ مصرف کنند.
همیشه از خوردن قارچهایی که تغییر رنگ داده اند یا که از نظر رنگ با رنگ گونههای خود متفاوت هستند، خودداری کنید.
پایان/*